verleidingen weerstaan

Verleidingen, ze zijn er altijd en overal. Subtiel, maar ook minder subtiel. Hoe ga je daar als fitgirl nu mee om, als iedereen rondom jou maar snoept en ongecontroleerd alles naar binnen schuift wat hun voorgeschoteld wordt?

Dit is een vraag die ik regelmatig krijg. Dit is een vraag waar ook ik geen kant en klaar antwoord op heb, behalve dan: discipline is alles. Snoepen en ongezond snacken is iets waar ook ik het meeste moeite mee heb. Het is echt waar wat ze zeggen: iedereen denkt dat het sporten het moeilijkste is, maar je bijbehorend dieet, dat is het moeilijkst! Geloof me vrij.

Verleidingen in de supermarkt
Je kent het wel, je gaat (gezonde) boodschappen doen. Alles is gepland en geregeld. Zelfzeker wandel je de supermarkt in en dan begint the battle. Rijen vol met snoep en chips. Waar jij langs en/of door moet. Hoe pak je dit nou aan? Hier enkele tips die voor mij werken: zorg dat je een concreet boodschappenlijstje hebt en hou je daar aan. Ga nooit naar de supermarkt met een lege maag, zorg dat je iets gegeten hebt. Want als je hongerig naar de supermarkt gaat dan mislukt het gegarandeerd. Vermijdt de rijen waar al het snoep zich bevindt, uit het oog is uit het hart. Als je toch door die rijen moet denk dan aan wat je echt wil: even zondigen en je hoogstwaarschijnlijk slecht voelen achteraf, of gezond snacken, geen progressie verliezen en zo dichter bij je doelen komen.

Verleidingen op het werk
Ik merk bij mij op het werk dat dit voor veel mensen het moeilijkst is. Er verjaart iemand, een stagiair neemt een bedankje mee,…dit vergt echt discipline. Als je net zoals ik op een vrij groot maar toch intiem bedrijf werkt kan je er op rekenen dat er bijna elke week iemand jarig is en een traktatie meeneemt. Ik zie veel collega’s (die al dan niet op dieet zijn) elke pauze grabbelen, knabbelen en genieten. Volgens mij hebben ze dit zelf niet eens door. Maar reken maar eens uit: 3 pauze’s + 2 pralines…dat gaat er aan plakken. Wat voor mij werkt is dit: als het gewoon voorgekocht snoep, cake of chocola is dan blijf ik er vanaf. Als het homemade cake of taart is dan mag ik één stukje. Zo blijf ook ik blij én eet ik alleen maar dingen waarvan ik weet dat ze lekker gaan zijn. En dan geniet ik van elke hap!
PS: wij krijgen sinds kort op het bedrijf elke maandag een grote fruitmand geleverd, zo kunnen de doelgroep werknemers en het kader elke pauze genieten van een lekker stukje fruit.

Verleidingen op sociale gelegenheden
Verjaardagen, familiefeesten, after work party’s, etentjes,…
Je moet natuurlijk genieten van je leven. Maar soms zijn er zoveel sociale gelegenheden dat je moeilijk elke keer uit de bol kan gaan. Wat je zeker niet moet doen is in de dag een reserve sparen. Dan heb je tegen de avond zoveel honger dat je je waarschijnlijk niet kan beheersen en alles opeet wat er te eten valt. Ontbijt goed, eet zoals gewoonlijk, dan ben je verzadigd en is het veel gemakkelijker om van al het lekkers te blijven. Natuurlijk mag je snoepen maar doe het met mate. Let ook op met alcohol! Alcohol bevat 9 kcal/gram en dit loopt al snel op! Plus, als je dronken bent heb je helemaal geen rem meer.

Verleidingen thuis
Jullie zullen het allemaal in huis hebben: een grote kast vol met (ongezonde) lekkernijen. Een kast waar je eigenlijk niet in mag kijken, maar dat is oh zo moeilijk! Als je net zoals ik alleen woont (of samen met iemand die ook gezond leeft) heb je het gemakkelijk: dan haal je gewoon niets in huis. Simpel, wat je niet hebt kan je ook niet opeten.
Ik zorg wel altijd dat ik gezonde snacks in huis heb. Fruit, yoghurt, lekkernijen van body en fit. Want ook ik heb cravings. Als ik op een dag wakker wordt en bijvoorbeeld ongelooflijk veel zin heb in een donut, en dat verlangen blijft tot mijn cheat day, dan eet ik gewoon die donut en ga ik verder met mijn leven. Simple as that. Anders word ik toch alleen maar chagrijnig.
Als je nog thuis bij je ouders woont kan je eventueel zelf een kast, of een deel van een kast (een andere kast als de snoepkast!) in gebruik nemen. Zo moet je niet telkens kijken op al het ongezonds om jouw gezonde snack te pakken.

Geniet van je leven maar doe het met mate. Probeer een balans te zoeken want als je net zoals ik gewoon super graag eet en daar ongelooflijk van kan genieten dan is het echt geen doen om alleen op rijst en kip te leven. Probeer te luisteren naar je lichaam en geef het wat het nodig heeft. Als je dan één keer zondigt gaat dit echt niets aan je progressie veranderen.

Als iemand van jullie lieve lezers nog vragen heeft, feel free om een reactie achter te laten. Ik help je graag!

XOXO

Steffi

2 thoughts on “verleidingen weerstaan

 1. Friekske says:

  Ik kan niet van chips afblijven. Het lukt me gewoon niet. En als ik het niet in huis haal eet ik alles op wat ik maar kan vinden om deze craving te stoppen. Wat ik nu doe is gewoon gelijk opstaan zodra ik een craving krijg. Ik pak een klein schaaltje en vul deze maar half met chips. Zodra ik deze op heb is het ook goed. Ik merk dat ik beter een klein beetje kan pakken want als ik het mezelf ontzeg eet ik heel de zak leeg. En overdag sla ik alle traktaties over en beloof ik mezelf een paar chipjes in de avond. Werkt voor mij voortreffelijk!

  Liked by 1 person

  • Steffi says:

   Super goede oplossing! Ik heb net t zelfde, meestal met chocola. En los het net hetzelfde op als jou dan eet ik ‘s avonds gewoon 1 blokje en dan ben ik voldaan. Maar als het iets groter is zoals een stukje cheesecake, pizza of een donut moet ik van mezelf wachten tot t weekend. Soms gaat de craving over, soms niet en dan eet ik t ook gewoon. Als ik mezelf alles ontzeg dan begin ik te binge eaten…en da’s ook niet de bedoeling natuurlijk! Heb je al eens gekeken op body en fit? Daar staan echt gezonde “chips” op die heel erg lekker zijn!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s