Ik ken een vluchteling.

Ik ken een vluchteling. Een vluchteling wiens vader in België begonnen is met bloemen te verkopen in restaurants en cafés op de Groenplaats en de Grote Markt. Elke avond opnieuw, elke nacht opnieuw. Een vluchteling wiens vader al het mogelijke deed om zijn gezin te onderhouden hier in Antwerpen, terwijl ze vroeger in Afghanistan alles hadden wat hun hartje begeerde, tot de taliban kwam. Een vluchteling wiens vader zijn mannelijke trots opzij zette en smeekte bij de mensen om toch maar één roos te kopen, dan hadden zijn kinderen tenminste iets te eten. Een vluchteling die nu samen met zijn vader en de rest van zijn broers en neven maar liefst drie bloemenwinkels heeft, op markten staat en elke ochtend voor dag en dauw naar de veilingen gaat. Een vluchteling die ons voorziet van de mooiste boeketten op Moederdag, Allerheiligen en Valentijn, om ze te geven aan die personen waarvan wij het meest houden.

Ik ken een vluchteling, een vluchteling die op 17-jarige leeftijd helemaal alleen zijn kans heeft gegrepen voor een beter leven. Een vluchteling die toen eigenlijk nog een kleine jongen was. Een vluchteling die vanuit Irak door mensen smokkel uiteindelijk in België is geraakt. Een vluchteling die de meest verschrikkelijke dingen heeft gezien en heeft moeten meemaken. Een vluchteling die moeders en kinderen heeft zien verdrinken in de tanks van vrachtwagens omdat die moeders met hun kinderen het verkeerde voertuig hadden uitgekozen. Een vluchteling die zelf een lange reis heeft moeten maken verscholen onder en in zo’n vrachtwagens. Een vluchteling die dakloos is geweest in de straten van Istanbul en Rome. Een vluchteling die zijn eigen naam niet meer kan gebruiken omdat, als hij door Irak gevonden wordt, hij dan opgehangen wordt. Een vluchteling die sinds hij in België is geen dag heeft gedopt. Een vluchteling die nu zijn leven in Engeland heeft gevonden en door al zijn harde werken nu de wereld rond reist. Ook naar Istanbul en Rome, om deze mooie steden een tweede kans te geven. Een vluchteling die door al zijn harde werken nu een eigen huis kan kopen, om daar, als de tijd er rijp voor is, zijn eigen kinderen in alle veiligheid kan opvoeden.

Ik ken een vluchteling, een vluchteling die nooit iets te kort kwam en in Afghanistan tot de elite behoorde. Een vluchteling wiens vader moest vluchten om politieke redenen. Een vluchteling wiens vader en oudste broer eerst zijn vertrokken om wegen te openen voor de rest van zijn familie. Een vluchteling wiens vader en oudste broer hebben afgezien op deze wegen. Een vluchteling wiens vader het niet moet riskeren om nog één voet in eigen land te zetten zonder extreme gevolgen. Een vluchteling wiens vader er voor heeft gezorgd, met al zijn kracht en kunnen, dat zijn vrouw en kinderen nadien op een veilige manier in België zijn geraakt. Een vluchteling die aan de Belgische universiteit heeft gestudeerd en nu mee vecht en werkt tegen onrechtvaardigheid en voor gerechtigdheid.

Ik ken een vluchteling, een vluchteling die gelukkig was in Tsjetsjenië voor er oorlog kwam met Rusland. Een vluchteling die een gerespecteerd en wijs ingenieur was in zijn eigen land. Een vluchteling wiens vingernagels zijn uitgetrokken door de vijand in diezelfde oorlog. Een vluchteling wiens vingertoppen zijn afgehakt door de vijand in diezelfde oorlog. Een vluchteling die geen kans van overleven meer had als hij in eigen land was gebleven. Een vluchteling die sinds hij hier is ongelooflijk veel lichamelijke klachten heeft ten gevolge van die oorlog en de reis die hij heeft moeten maken. Een vluchteling die toen ingenieur was en nu werkt in een beschutte werkplaats in Deurne. Een vluchteling die in plaats van zich te schamen en te klagen, dankbaar is en iedereen met even veel respect behandeld. Een vluchteling die een beeldmooie vrouw en vier prachtige zonen heeft. Zonen die allemaal gelukkig zijn en veilig naar school kunnen. Zonen die ooit net zo’n goede ingenieurs als hun vader willen worden, mogelijk door het talent en wijsheid die ze geërfd hebben van een vluchteling.

Ik ken een vluchteling, een vluchteling die tot zijn negen jaar een fijn en vrolijk leven leidde in Iran samen met zijn broer, zus en ouders. Een vluchteling die een zorgeloze, vrolijke jongen was in die tijd. Een vluchteling voor wiens familie het té gevaarlijk werd om nog langer in Iran te blijven, nu 18 jaar geleden. Een vluchteling waarvoor er nog geen tentenkampen werden gebouwd in de parken van Brussel. Een vluchteling  waarvoor er nog niet zoveel hulp en solidariteit was als dat er nu is, als het er al is. Een vluchteling die hier naar school is gegaan en nu beter Nederlands kan als ik. Een vluchteling die steeds wil bijleren en openstaat voor alles. Een vluchteling die nu babylevens redt. Een vluchteling die meer werkt als jij en ik samen, 7 op 7. Een vluchteling die een man is geworden zoals ik er nog nooit één heb gekend. Zo nobel, zo warm, zo behulpzaam, zo leergierig. Een vluchteling die mijn leven heeft gered. Twee keer.

s6.jpg

Ik ken vluchtelingen, één voor één mensen. Mensen zoals ik nog nooit heb gekend, met verhalen zoals ik nog nooit heb gehoord. Mensen die enkel en alleen het beste willen voor de mensen van wie ze houden. Mensen die er alles aan hebben gedaan om hun dromen te verwezenlijken. Mensen die, als ze de gok niet hadden gewaagd, misschien wel niet meer leefden. Mensen voor wie ik onnoemelijk veel respect heb. Mensen die ik niet had willen mislopen in mijn leven. Mensen die mij ongelooflijk veel geleerd hebben over het leven. Mensen die een veilig leven verdienen, maar het liefst van al in hun eigen land hadden willen blijven als het had gekund, omdat ze daar gelukkig waren.  Net zoals al die andere mensen, miljoenen, die vluchtelingen worden genoemd.

2 thoughts on “Ik ken een vluchteling.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s