Gezond eten, wat is dat? (opgefrist)

Als je tien jaar geleden “gezonde voeding” zou intypen op Google, zou je vast heel andere resultaten krijgen als de dag van vandaag. Ook als ik naar de eetgewoontes van mijn grootouders kijk kom ik tot de conclusie dat ze dag en nacht verschillen met mijn eetgewoontes.

Wil dit zeggen dat zij ongezonder leefden? Ik weet bijna zeker van niet. Ik durf zelfs te zeggen dat, ondanks alle superfoods en gezonde trends van tegenwoordig, mijn grootouders gezonder leven als mij. Een meer realistische kijk op voeding zullen ze alvast zeker hebben.

Wat ze eten is zo simpel, zo simpel dat het voor ons onmogelijk lijkt. Het is voor ons onmogelijk om te aanvaarden dat dit gezond kan zijn. Niks superfood, niks speciaal. gewoon basic, net dat wat ons lichaam nodig heeft.
Als ontbijt 2 sneden brood met beleg. Tussendoor een koffietje met een stuk fruit. Ze lunchen met een warme maaltijd die bestaat uit een groot bord soep, aardappelen, groenten en een stuk vlees. De verhoudingen lijken vanzelfsprekend, niets wordt afgewogen of overwogen. In de namiddag nog een koffietje met een stuk fruit en in het weekend een lekker koekje of een heerlijke praline. S ‘avonds een koude, simpele maaltijd. Meestal brood, in de zomer met een salade, in de winter met soep. 

Mijn grootouders zijn nu begin de tachtig en tot drie jaar geleden fietste mijn grootvader minstens vijftig kilometer per weekend en ging hij in de winter elk weekend op de vaart schaatsen. Van een gezonde levensstijl gesproken!

Hoe komt dat toch? Dat wij gezond zo moeilijk willen maken? Dat wij gezond zo ongezond willen maken? De meeste mensen komen met het excuus dat ze geen tijd hebben, dat het te duur is, dat het te moeilijk is om toe te passen,…en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als je net bovenstaand stukje hebt gelezen kom je waarschijnlijk ook tot het besef dat we allemaal een beetje belachelijk bezig zijn. Het is heus niet zo moeilijk om gezond te eten, we maken er alleen een ongelooflijk moeilijke opdracht van, die zelfs bijna onhaalbaar is.

Ik denk dat we het eens zijn dat social media hier een grote rol bij speelt. Op instagram, facebook, pinterest,… vind je duizenden healthfreaks. In elk sapje gooien ze tarwegras en zeewier. Iemand die geen quinoa in zijn kast heeft staan zou bijna omschreven kunnen worden als een holbewoner. En terwijl ik dit typ is quinoa waarschijnlijk al weer uit de mode en hebben ze iets beters ontdekt. Met nog net dat beetje meer voedingsstoffen en voordelen, wat later dan weer giftig blijkt, of zo.

Wel ik heb een gouden tip. Laat je niet gek maken! Ik weet het wel hoor, gemakkelijker gezegd als gedaan. We willen toch allemaal zo’n lichaam als die meiden (of mannen), en daar bovenop ook nog de energie die ze beweren te krijgen. En o ja! Hun huid die zo mooi egaal is! Ondertussen blijven we maar scrollen en dromen en hopen, we staren ons blind, waarschijnlijk met een reep chocolade in onze mond. Want zelf kunnen we het toch niet.

Gezond eten gaat voor mij terug tot de basis. Dagelijks de juiste hoeveelheid granen, fruit, groenten, vlees, melkproducten en (gezonde!) vetten binnenkrijgen is zo belangrijk. Als je elke dag tarwegras in je super sapje gaat gieten, maar je basis zit niet goed, dan zal je sapje ook geen nut hebben.

Veel mensen (ook degene met overgewicht) zijn eigenlijk ondervoed. Ze krijgen niet de juiste hoeveelheid gezonde voeding binnen terwijl ze dikwijls toch heel veel eten. We stellen de verkeerde prioriteiten en hebben vaak niet de juiste kijk op eten.

Bijvoorbeeld: “ik was vandaag heel gezond bezig, ik heb nog maar 800kcal binnengespeeld, dus die (te grote) portie chips mag ik nu wel hebben. Want dan zit ik toch nog steeds onder mijn dagelijkse calorieën inname!”, en dit elke dag opnieuw. Als we dan toch eens “écht” op dieet willen gaan, kiezen we voor de gemakkelijke weg.
Een soepdieet hier, een proteïnedieet daar. Meestal ongelooflijk dure en o zo slechte quick fixes, die je op het einde van de rit nog verder weg brengen als voordien. Hier wordt ik als studente gewichtsconsulente echt ongelooflijk verdrietig van.

Ook voor je sport prestaties is dit echt een no go, in plaats van vet te verbranden en spieren op te bouwen, zal je lichaam vet opslaan als reserves en spieren afbreken. niet doen dus.

Geloof mij nou maar gewoon als ik zeg dat “dieëten” echt niet de oplossing is. Het is beter om een gezonde levensstijl te vinden die echt bij jou past. Die je voor de rest van je leven kan toepassen. Zie jij jezelf echt al leven op alleen maar soep voor de komende veertig jaar?!

Gezond eten is dus ook voor iedereen anders. Elk lichaam is anders en iedereen heeft een andere levensstijl. De ene manier werkt voor de ene persoon wel, voor de andere niet. Maar die basis, die is toch echt wel belangrijk. En dan kan een koekje of een ijsje op zijn tijd echt geen kwaad.

 

Als je nieuwsgierig geworden bent naar hoe gemakkelijk gezond eten nu echt kan zijn hou dan de blog zeker in het oog. Mijn volgende week zal het namelijk gaan over HOE je nu zelf gezond kan eten.

chocolate

Wat is gezond eten voor jullie?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s