De burkini, het verbod.

De laatste tijd laat ik het meeste nieuws gewoon voor wat het is. Ik moei me niet in eindeloze discussies op social media, ik ga de meeste onderwerpen zelfs uit de weg in real life. Waarom? Omdat het nutteloos lijkt om je mening op te drukken terwijl mensen niet luisteren om te begrijpen, maar luisteren om te kunnen antwoorden.

Daar bovenop komt dat ik nog steeds gevoelig ben voor “mezelf ongelukkig maken”. Daar ben ik een krak in, as you all know.
Ongeveer drie jaar geleden zat ik zo bovenop al het nieuws vanuit Syrië dat ik gewoon niet meer fatsoenlijk kon functioneren. Ik zat met mijn moeder in de woonkamer, ze verdween twee minuten en ondertussen was het daar, op tv. Een uitzichtloze, hopeloze, schandalige situatie. Mijn moeder kwam terug en vond mij gebroken, helemaal over mijn toeren was ik aan het huilen. Toen heb ik beslist; let it go. Voor mijn eigen bestwil.

Voor iemand zoals mij is dat niet al te simpel, heel dat let it go gedoe, want ik denk nog steeds dat ik voor een speciale reden op deze wereld ben gekomen. Ik ben hier niet om gewoon “te bestaan”, ik ben hier omdat ik dromerig genoeg ben om te denken dat ik de wereld kan verbeteren. Dat is een begin, toch?

ch

Now, I’ll get to the point.

Het burkini verbod. Wauw. Alsof ze niets beters te doen hebben dan burkini’s te viseren. Zoveel wereldproblemen en wat doen ze, discussiëren over burkini’s. Discussiëren over vrouwen die plezier hebben, SubhanAllah.

Ik heb verschillende discussies gelezen en gevolgd maar dit is de eerste keer dat ik er écht over nadenk. Ik vind het ronduit schandalig, het kwetst mij als moslima, als persoon.

Dit draait om meer dan gewoon geen burkini mogen dragen. Het komt er op neer dat we niet meer mogen zwemmen, we mogen niet meer integreren, we mogen niet meer modern zijn, we moeten binnen blijven, we mogen ons niet laten zien op het strand, we mogen geen plezier maken, we mogen geen verkoeling zoeken. Maar ook; we worden onderdrukt, we mogen zelf niet kiezen wat we (aan) doen. Waarom mag een vrouw kiezen om haar lichaam te pas en on te pas te laten zien aan Jan en alleman? En waarom mag een vrouw niet kiezen om zichzelf te bedekken? Is Europa niet Europa omdat mensen zelf mogen kiezen wat ze doen en laten? Is het niet hier waar vrijheid en meningsuiting zo van belang zijn? Waarom zie ik dat niet? Waarom werkt dat maar in één richting?

Wat is een burkini überhaupt? Waar trekt men de grens? Daar hebben ze nog niet goed over nagedacht denk ik. Want waarom mag een duiker in wetsuit op het strand en waarom mogen wij dat niet?

En door wie wordt dit zelfs bepaald? Juist ja, niet door onze mannen, niet door onze imams, niet door onze society. Dit wordt beslist door een paar hoge pieten die waarschijnlijk niets van islam afweten, of zeg maar; die niets van menselijkheid afweten. Door een paar hoge pieten die steeds roepen dat wij, moslima’s, moeten meegroeien en meedraaien met de maatschappij. Dat wij moslima’s, meer modern moeten zijn. SubhanAllah. Dit is toch niet te geloven?

Wat denk je dat een moslima doet als ze in burkini op het strand zit? Toch niet meer en niet minder als net dat wat ik hierboven opnoem? Waarom zijn de mensen bang van moslima’s in een burkini? Wie zijn die mensen die bang zijn überhaupt?
Extremisten en terroristen zal je niet vinden op een strand tussen vele halfnaakte mensen hoor. Wat willen ze nog meer van ons? Waarom is het zo erg? waarom?

2016-21-8--10-59-44

Ik ben een Belgische, ik ben geboren als Steffi L. J. Van den Heuvel. Ik ben naar katholieke scholen geweest. Ik ben opgevoed in een klein boerendorp door twee rasechte Vlaamse ouders. Ik heb een goede job. Ik heb groene ogen en blonde haren. IK BEN EEN BELG.
Ik ben een jonge Belgische vrouw die niet aan haar strand durft te gaan zitten, zoals zij het wil. SubhanAllah. Ik vind het bijna jammer dat ik niet terug naar mijn land kan gaan. Zoals zo velen roepen. Dit is mijn land. En ik ben er niet welkom zoals ik ben. Waar moet ik dan naartoe?

Zoals Dina Tokio het zei: Dit verbod is niet meer dan weeral mannen die zeggen wat vrouwen moeten dragen. “Als mannen een vrouw zien die bedekt is, moeten ze voor één keer kijken naar die vrouw als een human being.” En dat intimideert ze. Ze kunnen niet afgaan op hun dierlijke lusten, op hun jagersinstinct. Ze moeten kijken naar wat er in de vrouw zit. Naar wat zij nog meer te bieden heeft dan enkel hun lichaam. “error”.

Ik weet weer waarom ik me niet moei in dit soort discussies. Waarom ik er niet over nadenk. Wallahi mijn hart breekt.

Dina Tokio’s thoughts (full video):

9 thoughts on “De burkini, het verbod.

 1. misssexandthecity says:

  Ik vind dit ne moeilijke 🙂 en au fond ben ik het over eens dat iedereen moet dragen waar hij zich goed bij voelt, maar heb het wel lastig als er wordt gezegd dat wij ons moeten bedekken omdat mannen dan ons niet zien als lustobject. Sorry, maar voor mij is dat een brug te ver. Ik ben Belgische zeg je, dan ben je opgevoed met onze waarden en normen en daar hoort een bikini bij. Is het mss nu zo’n heisa omdat mensen vinden dat wij ons al genoeg aanpassen, hier gelden onze waarden en normen en in moslim landen de hunne vind ik persoonlijk. Indien men het er niet met eens is kan je altijd daar gaan wonen. Wat zou de reden zijn dat jij je zou bedekken?

  Like

  • Steffi says:

   Maar ik vind niet dat “jij” je moet bedekken omdat mannen je als lustobject zouden zien. Maar ik merk wel dat, sinds ik me bedek, ik veel minder als lustobject wordt bezien en meer, langs een kant simpel genegeerd word, en langs de andere kant meer respect krijg. Dit gaat over de mannen in mijn omgeving. Ik woon nu niet meer in dat boerendorp maar in Antwerpen stad…Ik ken genoeg mannen die niet radeloos op een vrouw afstormen omdat ze enkel aan hun lusten denken, zo bedoel ik dat absoluut niet.

   En waarom zijn dat persee onze normen en waarden? Is dat niet per persoon verschillend? Ik ken genoeg Belgische vrouwen die bv ook niet in bikini willen simpelweg omdat ze hun lichaam niet mooi vinden. En als die vrouwen dan geen bikini willen dragen wordt dat alleen maar toegejuicht want wie wil daar nu op kijken? Waarom mogen “wij” onszelf dan niet bedekken?

   En als in moslimlanden hun waarden en normen gelden, waarom gaan dan elk jaar opnieuw een massa toeristen in bikini, of nog bloter, op hun stranden liggen? Daar doen zij toch ook niet moeilijk over? Ik bedoel dit alles absoluut niet aanvallend, van mij mag iedereen gewoon denken wat hij wil en mag ook iedereen gewoon aandoen wat hij wil. Maar wat ik niet snap is waarom dat het zo moeilijk is om iedereen dat gewoon voor zichzelf te laten beslissen…leven en laten leven.

   Ik ben ooit naar Jordanië geweest en daar lag letterlijk een vrouw in bikini en een vrouw met een niqaab naast elkaar aan het zwembad en NIEMAND die daar een probleem mee had, dat is toch super super mooi?

   Ik heb twee jaar in een islamitisch land gewoond, en daar is het qua religieuze redenen echt wel gemakkelijker om te leven. Je kan overal bidden als je dat wil en je kan dragen wat je wil zonder dat mensen raar kijken…Maar in de meeste islamitische landen is het, zeker als belg, gewoon al niet gemakkelijk om aan werk te geraken en gewoon simpel om te leven, wij zijn rotverwend hier (wat goed is he). Langs de andere kant, waarom zou ik me “laten wegjagen”? Ik heb evenveel recht om hier te wonen als iemand die wil in bikini op strand rond loopt, of niet? 🙂

   Ik bedek mij omdat mijn God dat wil, en dat is de enige reden. En ik voel me daar oprecht heel goed bij.

   Like

   • misssexandthecity says:

    Eerlijk, ik heb het er moeilijk mee en dat ligt aan mij :-), maar ik word er wat opstandig van. Ik geloof ook niet en of dat beter of slechter is laat ik in het midden, maar wordt het ook zo in jullie godsdienst verplicht om jullie te bedekken of is het een vrije keuze? Het blijft voor mij een dubbel gegeven. Voor mij blijft de hoofddoek en heel het bedekkingsverhaal een middel van onderdrukking………maar overtuig me van het tegendeel :-). En ik ben van Antwerpen, werk in Antwerpen city en ik hoor dagelijks opmerkingen in mijn richting die ik liever niet zou horen,……

    Like

   • Steffi says:

    Maar met wat heb jij het dan precies moeilijk? Vind je het moeilijk als ik in burkini naast je zou liggen en zo ja, waarom?

    Het is verplicht. Maar ik vind niet dat als je een moslima bent die haar hoofddoek niet draagt, dat je dan persee een slechter mens bent. Er zijn genoeg vrouwen die hoofddoek dragen en bv liegen, roddelen,…first things first vind ik dan. Al wil ik niet zeggen dat ik me soms niet schuldig maak aan die dingen, ik probeer er afstand van te doen. En ook daar helpt mijn hoofddoek me weer bij, mijn hoofddoek laat me herinneren aan de persoon die ik ben en die telt niet alleen om het mannelijk oog af te weren maar die helpt mij ook dus om niet te roddelen, niet te liegen,…mijn hoofddoek beschermt me ook op een manier…ze houdt verschillende mensen op afstand. Vroeger toen ik al moslim was maar mijn hoofddoek niet droeg dan vroegen verschillende vriendinnen me mee om iets te gaan drinken (cocktail ofzo) en durfde ik minder snel nee zeggen. Nu vragen zij dat niet meer én als ze het zouden vragen “moet” ik wel nee zeggen. Het is klaar en duidelijk dat moslims geen alcohol mogen drinken maar we blijven mensen…met menselijke lusten… 🙂

    Ik ben radicaal tegen onderdrukking van de vrouw, eender welke vorm of welke manier. Maar eerlijk gezegd word ik nu onderdrukt door de meeste westerse mensen die dus zeggen dat ik vanalles niet mag doen en dragen, terwijl ik dat wel wil. uit vrije keuze. Snap je? ik ben op het werk ik antwoord straks uitgebreider als je dat wil.

    Like

   • misssexandthecity says:

    Nee, ik heb er geen probleem mee dat er iemand in burkini naast me ligt. Noch dat er vrouwen een hoofddoek dragen, ik zou het niet persoonlijk voor mezelf willen, maar iedereen is vrij om te denken en doen wat hij zelf wil. Het beschermt je en het maakt jou voor jezelf een beter mens daar gaat het dan over, voor mezelf kan dat ook zonder bedekking op gelijk welke manier. Maar als het voor jou en anderen rust biedt go ahead. Maar vergis ik me nu maar was het andere jaren ook zo talrijk aanwezig hier in het westen?

    Like

   • Steffi says:

    Da’s mooi. Daar ben ik echt blij om. Ja ik denk dat je sowieso moet geloven als je vrede kan en wil nemen met een hoofddoek, ik dacht toen ik net bekeerd was: een lange T-shirt ga ik nooit dragen, toen droeg ik dat en dan: oh een hoofddoek ga ik nooit dragen! haha, nu vind ik de “lange T-shirts” of mijn lange winterjas van vorig seizoen kort. Echt grappig eigenlijk. Maar ja het is zoals je zegt, iedereen mag, MOET, dragen waar hij/zij zich prettig bij voelt. Ik heb er dan ook geen problemen mee dat, ik zeg maar wat, anderen zelfs naakt de straat op gaan hahaha.

    Kijk het is sowieso altijd al aanwezig geweest, toch al zeker 50 jaar. Alleen, enerzijds worden we nu vaak geviseerd en aangewezen, mede denk ik door IS etc…wat hun allemaal verrichten…Mensen worden bang gemaakt van moslims en al wat er bij hoort. Wate velen vergeten is dat de meeste moslims nog het bangst zijn van alle mensen. Ze worden zowel evengoed mee opgeblazen door terreurgroepen (80-90%, weet het niet meer precies, van de slachtoffers van terreurgroepen zijn moslims) én we worden nu ook massaal aangevallen en ik durf bijna te zeggen “gepest” door het westen…
    Anderzijds, moslima’s groeien mee met de maatschappij en het wereldse leven, steeds meer moslima’s komen buiten, gaan studeren, hebben (hoge) jobs, hebben een sociaal leven…daar waar ze vroeger alleen maar binnen zaten en voor man en kinderen zorgden, hebben ze nu ongeveer eenzelfde leven als dat van een westers meisje. En dat is, opnieuw, alleen maar goed volgens mij.

    Liked by 1 person

   • misssexandthecity says:

    Wat was eigenlijk voor jou de drijfveer om te bekeren ( als je het niet wil vertellen ook goed, maar vind het boeiende materie, je stapt namelijk niet op iemand af om het te vragen), hoe reageren jouw ouders? Vind je er steun?

    Liked by 1 person

   • Steffi says:

    Het is allemaal begonnen in die katholieke school, best grappig. We moesten voor godsdienst elk jaar een presentatie geven over de wereldgodsdiensten en elk jaar koos ik opnieuw voor Islam. Ik weet zelf niet waarom. Je wordt geleid door Allah geloof ik. Ik kon natuurlijk niet elk jaar dezelfde presentatie geven dus ik moest steeds meer informatie opzoeken en zo ben ik geïnteresseerd geraakt. in 2007 ben ik met mijn ouders naar Griekenland geweest en zag ik in de verte Turkije liggen en ik zei “Daar gaan we volgend jaar naartoe!” Zo gezegd zo gedaan en daar ben ik in contact gekomen met moslims (uiteraard) en ik was vanaf dag één verliefd op Turkije. In dat land heb ik dan ook twee jaar gewoond…Als je al geïnteresseerd bent en je komt dan je juiste mensen tegen dan ja, van het een komt het ander…

    Ik zei het de eerste keer tegen mijn ouders toen ik 18 was, mijn moeder heeft heel hard gehuild en was heel bang. Ik heb er dan ook amper nog iets over gezegd. Toen ik in Turkije woonde had ze er zo geen zicht op en toen ik terug hier kwam wonen heb ik een tijdje erg gerebeleerd tegen alles waar ik ondertussen voor stond. Maar het ging steeds bergaf en steeds weer vond ik rust in islam. Ik heb begin dit jaar met een depressie thuis gezeten en toen was voor mij de maat vol. Ik heb alles aan de kant geschoven en voor mezelf gekozen. Mijn ouders hadden het heel moeilijk maar na lange gesprekken en veeeel gesprekken staan ze nu voor 200% achter me.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s