Mijn ramadan.

Salaam Aleykoum,

De ramadan zit er weeral op. Ik kan niet geloven hoe snel deze is voorbij gevlogen. Ik ga deze gezegende maand zo hard missen. Alle mooie, lange nachten, alle gezellige iftars (verbreken van het vasten) met degene die het dierbaarst zijn voor mij. Hoe moeilijk het soms ook was, ik hou echt van de ramadan.

Kijken jullie mee hoe mijn maand is verlopen?

Ik moet toegeven, het begin van de ramadan dit jaar was zwaar. Het was zo heet de eerste dag. It was killing me. Maar alhamdulillah, ik weet waarvoor en waarom ik het doe. || De foto in het midden was mijn outfit voor mijn eerste iftar buitenshuis met vriendinnen @mamamiagrillhouse.

Kennen jullie Hoeked Doughnuts? Zij verkopen serieus de lekkerste donuts die ik ooit heb gegeten! || In juli gaan we naar Marokko In Sha Allah. Dus ook dat moet gepland worden tijdens de ramadan. || Ik moet dringend mijn Arabisch weer op nemen. Het is echt een prachtige taal, maar o zo moeilijk om te leren!

Nog meer Marokko…||Mijn nieuwe Qur’an. Ik vind hem echt prachtig. En ik denk dat ik een nieuwe lievelingskleur heb. you notice? Blauw blauw blauw. ||En natuurlijk de midnight walks, na het tarawih gebed in de moskee. Voor mijn niet islamitische volgers: Moslims gaan gedurende de maand ramadan ‘s avonds naar de moskee. Na het laatste verplichte gebed van de dag (die in de zomer pas rond 12u ‘s nachts is) hebben we namelijk de mooie kans om tarawih te bidden. Dit doen we elke dag In Sha Allah en het duurt ongeveer een uurtje. Het is de bedoeling dat de imam tijdens deze maand heel de Koran reciteert tijdens het gebed. Meestal was ik rond 1u ‘s nachts terug thuis. Heel vermoeiend als je moet werken, maar ik zou het voor geen geld van de wereld willen missen.

Happy birthday to mijn lieve man! iftar @Candinsky

Lekkere chocolaatjes gekregen van mijn allerliefste broer. || En nog meer Marokko, Ik ben een beetje obsessed by Chefchaouen. (blue again)

Iftar @schoonfamilie

Persoonlijk vind ik de nachten tijdens de Ramadan echt heel speciaal. Het fiere gevoel dat je weer een dag gevast hebt. De constante aanbidding van Allah wat echt goed is voor je soul, de saamhorigheid, de tarawih gebeden…||De ramadan Bazaar van 4newmoslims was fijn! Net zoals hun iftar in het begin van de maand.||En ik heb eindelijk een mini gebedsmatje gevonden om mee op reis te nemen of voor tijdens de tarawih gebeden. Mijn voorhoofd vindt het tapijt van de moskee namelijk niet zo fijn een hele maand lang. #uitslagenzo #ontwikkeltsmetvrees. Ik ben echt verliefd op dit gebedsmatje.

Random snapchat fun. I L O V E ronde brilglazen. En liefde.

Persoonlijk is sporten voor mij een no go tijdens de ramadan. Ik werk 40 uur per week, ik slaap niet langer als 4u aan één stuk heel de maand lang,…Dan kan ik echt niet ook nog eens sporten. Waar ik wel heel erg van houd is om een mooie wandeling te maken in de natuur. @Hobokensepolder.

Laylat Ul Qadr. Voor moslims dé belangrijkste nacht tijdens de ramadan en tevens ook van heel het jaar. Dit is de nacht waarin de eerste openbaring van de Quran is neergedaald. Moslims geloven dat deze nacht beter is dan duizend maanden. Dit wil zeggen dat als je iets uit de Quran reciteert, dit gelijk staat aan alsof je dit voor duizend maanden hebt gereciteerd. Als je geld hebt gegeven aan een goed doel, dan zal dit tellen alsof je voor duizend maanden geld gaf aan een goed doel. En zo voort. Het is dus heel belangrijk om goede daden te verrichten tijdens deze nacht en om je voor 1000% te focussen op het goede.

Klaar om naar de allerlaatste iftar van 2017 te vertrekken. Een Algerijnse iftar deze keer, georganiseerd door de moeder van de beste vriend van mijn broer. Speciaal om mee te mogen maken! Wij voelden ons erg vereerd door deze uitnodiging. PS: dat is mijn man die poseert met mijn broer zijn nieuwe auto. Boys will be boys.

Eid Ul Fitr. Het Suikerfeest.
De ramadan zit er op, hoe jammer ook. En dan is het tijd voor het Suikerfeest. We staan vroeg op om naar de (overvolle) moskee te gaan. Ik krijg de kans om weer op het dak te bidden zoals tijdens Laylat Ul Qadr (toen onder de sterrenhemel, nu gewoon om 9u ‘s ochtends). En dat was eigenlijk een geluk bij een ongeluk. De boxen van de moskee waren namelijk kapot, en niemand kon iets horen tenzij je toevallig in dezelfde ruimte stond als de imam. Ik stond op het dak, vlak naast een dak koepel, die ze hadden open gezet. Ik had zicht op de mannen én ik kon hun heel goed horen, waardoor ik gemakkelijk het gebed mee kon volgen. De vrouwen die héél vroeg waren gekomen om het beste plekje, helemaal vooraan en binnen in de moskee te kunnen bemachtigen, die hadden ongelooflijk veel pech dus, want die konden helemaal niets horen. Ik was ook nog mijn schoenen verloren nadien, ik heb moeten wachten tot 700 vrouwen de moskee verlieten en heb ze gelukkig nadien terug gevonden (20 meter van elkaar verwijderd) hier hebben we nadien smakelijk om kunnen lachen!

Nadien was het tijd om de dag door te brengen met onze geliefde families. Eerst zijn we naar mijn familie gegaan en nadien naar mijn schoonfamilie. We hebben voor de rest van de dag alleen maar gegeten, gedronken, gesnoept, gelachen en lief gehad.

ram1

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om zo een kijkje te nemen in hoe deze mooie maand ramadan voor mij was. Normaal gezien zijn mijn artikels veel woorden en weinig foto’s, maar het leek me leuker om het jullie te laten zien op deze manier. Zodat jullie het zelf mee konden beleven.

Moge Allah alles wat we deze maand gedaan hebben van ons accepteren, onze vasten aanvaarden en onze zonden vergeven. Amien.

Ramadan, see you next year, In Sha Allah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s