Eid ul adha

Salaam!

Het offerfeest zit er weeral op. Het is vandaag natuurlijk nog de derde dag, die in principe niet minder feestelijk is dan de twee voorbije dagen, maar ik merk toch dat iedereen letterlijk vol gegeten is. Wijzelf vieren vandaag iets anders, namelijk…

Hiep hiep hoera!
Wij zijn vandaag één jaar (wettelijk) getrouwd! En morgen zijn we één jaar islamitisch getrouwd! Dit krijgt natuurlijk een aparte blog post, vandaag gaan we het hebben over het offerfeest.
anniv

Dag van Arafa
De dag voor het offereest is de dag van Arafa. Ik citeer:
“De gelovigen (die op Hadj zijn) trekken hun witte Ihraam-kleding aan en verblijven van ‘s middags tot na zonsondergang op de Vlakte van Arafat. Dit is een moment van bespiegeling en wordt beschouwd als het hoogtepunt van de Hadj. Het verblijven op de berg Arafat behoort tot de pilaren van de Hadj en dient dus verricht te worden (het is zelfs de belangrijkste pilaar van de Hadj).” (bron: http://www.beleven.org)

Maar, ook voor de mensen die niet op Hadj zijn is deze dag bijzonder.
“Het is onder andere een dag waarop je aanspraak kunt maken op de vergeving van zonden van het afgelopen jaar en het komende jaar. Het is door de profeet Mohammed dan ook aangeraden om deze dag vastend door te brengen: “Met het vasten op de Dag van Arafa hoop ik dat Allah de zonden vergeeft van het voorgaande jaar en het komende jaar.” (bron: http://www.beleven.org)

Het offerfeest
Op vrijdag begint het offerfeest, wat dat inhoudt lezen jullie hier.
Jammer genoeg kon ik op die dag geen vrij krijgen en heb ik heel de dag gewerkt. Mijn man is ‘s middags wel naar zijn familie gegaan en ze hebben heel de namiddag gefeest. Toen ik ‘s avonds thuis kwam heb ik een klein beetje mee geproefd van deze feestelijkheden, mijn man had namelijk Marokkaanse pannenkoeken mee naar huis genomen. Voor de rest hebben wij die dag niets meer gedaan, ik was zo moe.

Zaterdag ben ik nog even langs de winkels geweest om eventueel een outfit te vinden voor die avond en/of voor het vieren van onze huwelijksverjaardag. Helaas ben ik niet geslaagd. En ook van mijn oude outfit ben ik vergeten een foto te trekken, wat was ik goed wakker…

Om half 7 zijn we aangekomen bij I. zijn zus, ik was helemaal nerveus dat we te laat zouden zijn maar we waren de eerste. Hoe kon het ook anders haha!

De avond was fijn, we hebben gebarbecued, alle vrouwen hielpen mee, je moest ons daar zien staan, #strongindependentwomen! We hebben veel gelachen, gedronken en gegeten. Als kleine bijdrage heb ik weer mijn gezonde oreo cheesecake gemaakt, wat perfect was voor mijn schoonmoeder die in principe geen suiker mag eten!

Om 12 uur ‘s nachts zijn we richting huis vertrokken, helemaal verzadigd en voldaan.

Hoe was jullie offerfeest? Hebben jullie wél een nieuwe outfit gekocht? Laat het weten in de comments!

Liefs, S.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s